HTML

Rocktusablog

Friss topikok

"Mi önmagunkat szeretnénk mutatni a közönségnek" Interjú a Balhé zenekarral

2012.05.09. 17:06 :: rocktusablog

Balhé

Ma a kolozsvári thrash brigád, a Balhé bemutatkozását olvashatjátok!

http://www.facebook.com/BalheZenekar

Hogyan alakult meg a zenekar? Hogyan találtatok egymásra?

A zenekar ötlete 2009 elején született meg, a zenekar két gitárosa egy közös munkahely során talált egymásra. Azóta az egyik gitáros már a basszusgitáros szerepét tölti be. A dobost korábbról ismertük, 2009 nyarán ő is csatlakozott a zenekarhoz. A működést 2009 októberében kezdte el a zenekar Kolozsváron, mivel ekkor már mindhárman itt voltunk egyetemi tanulmányok miatt. Gyakori tagcseréken mentünk keresztül, emiatt lassan haladt a zenekar fejlődése, ám most már stabil felállásban működünk. A szólógitárosunk 2011 elején vált taggá, azóta, már egy éve ugyanebben a felállásban zenélünk: Szeghedi Péter: ritmusgitár és vokál, Gecse Zoltán: szólógitár, Torzsa Sándor: dobok és Katona János: basszusgitár.

 Miért az adott szót választottátok a zenekar nevének? Sugallni szeretnétek ezzel valamit?

 A zenekar neve, vagyis a Balhé utal a műfajra, valamint a dalszövegekre is. A zúzós thrash metalt és a lázadó szövegeket szerintünk jól szimbolizálja a választott név. Az egyszerűségre is törekedtünk a zenekar nevének kiválasztásával, valamint arra, hogy magyar nevet válasszunk, hiszen kizárólag magyar dalszövegeink vannak és feldolgozásainkkal is a magyar metal thrash metal legnagyobbjainak, vagyis a Moby Dicknek szeretnénk tisztelegni.

 Milyen stílusba sorolnátok a zenekart? Mely zenekarok voltak hatással rátok?

 A zenekart a thrash metal műfajába sorolnánk. Jellemzőek ránk a zúzós riffek, gyakori tempó, ritmus és témaváltások. A legnagyobb hatást a Moby Dick, Hungarica és Metallica zenekarok gyakorolták ránk úgy szöveg, mint zene szempontjából.

 Milyen témák köré íródnak a dalaitok? Milyen nyelven szólítjátok meg a közönséget?

 Kizárólag magyar nyelven szólítjuk meg a közönséget, ami itt Erdélyben egyedinek minősül, mivel thrash metal műfajban tudomásunk szerint nincs még egy olyan zenekar, amelyik csak magyar szövegekkel dolgozna. Dalszövegeink sokoldalúak, vannak olyanok, amelyek a magyar nép múltbeli nagyságáról mesélnek(Árpád harcosai), olyanok is akadnak, amik harcra buzdítanak a jelenlegi népünket elnyomó globális rendszer ellen(Harcra), de olyanok is akadnak, amelyek globálisan szólnak az emberiséghez, azt boncolgatják, hogy mivé fejlődött az emberiség, mennyire vadállatként tud jelenleg viselkedni, nem tudja tiszteletben tartani a természetet, azokat a lehetőségeket, amiket őseinktől örököltünk; a rombolás felé taszítjuk a világot, ha így folytatjuk tovább. A Jövőkép című számunkban egy olyan jövőbeli világot festettünk le, ahol már az emberek mindent szétromboltak, semmi sem maradt már a szépből és jóból; ez minden bizonnyal bekövetkezik, ha az emberiség ezt a jelenleg is folytatott nemtörődömséget, vadállati viselkedést folytatja tovább ebben a gátlástalan mértékben(Viselkedj emberségesen? c. szám).

Milyen eredményeket ért el a zenekar a pályafutása során?

Eredményként elkönyvelhetjük azt, hogy tegnap, 2012 február elsején megjelent az első EP-nk Ezüsttől a sárig címmel(youtube-on rá lehet keresni), valamint jó néhány koncerten túl vagyunk már. Nagyobb fesztiválokon, koncertrendezvényeken is felléptünk az eddigiek folyamán. 2011 nyarán felléptünk a Székely Sziget fesztiválon, ahol rengeteg híres magyar zenekar is fellépett, 2012 januárjában pedig Marosvásárhelyen koncerteztünk, ahol a Bloody Roots(Smici, a Moby Dick énekesének másik zenekara) is fellépett, ezt mindannyian hatalmas eredménynek tartjuk, hiszen a zenekar mind a 4 tagja számára a Moby Dick és a Bloody Roots a mindenkori kedvencek közé tartozik.

 Meséljetek egy kicsit az eddigi legemlékezetesebb pillanataitokról!

 Hát nem is tudom mit mondhatnék...volt néhány emlékezetes pillanat az biztos. Pl. azt is kiemelhetném, ami az egyik legemlékezetesebb számunkra, hogy az első koncert előtt, mivel még egy hangológépre sem futotta a zenekarnak, az erősítők pedig késtek, a WC-ajtóhoz nyomva hangoltuk be/egymáshoz a gitárjainkat, az ajtó megnövelte a rezgéseket hangerejét, így sikeresen be tudtunk hangolni minden gitárt. Az is nagyon sok pozitív emléket idéz bennünk, amikor a Bloody Roots-szal koncertezhettünk egy este, hiszen mint thrashereknek, Smici példaképünknek számít.

 Milyen egyéb terveitek vannak az idei évre? Turné, koncertek, esetleg videoklip… Mire számíthatnak idén a rajongóitok?

 Az idei évre jó néhány koncertet tervezünk, legközelebb február 25-én lesz koncertünk Kolozsváron, de tervezünk még székelyföldi és más erdélyi városokban, valamint Magyarországon is koncerteket, tehát érdemes figyelni frissítéseinket(http://www.facebook.com/BalheZenekar) azoknak, akik érdeklődnek az ilyen zene iránt. Videóklipet is tervezünk, de erre még pontos időpontot nem tudunk mondani.

 Milyennek látjátok a magyar zenekarokat a külföldiekhez képest? A magyarok is vannak olyan jók?

 Feltörekvőnek látjuk a magyar zenekarokat, szerencsére egyre több olyan magyar zenekarral találkozunk, amik nemzetközi szinten is megállják a helyüket(pl. Dalriada), de egyre több fiatal tehetséges banda is jelenik meg, ami szintén jó jel, hiszen kell az utánpótlás akkor, mikor a nagyjaink kiöregednek a műfajból. Véleményünk szerint a magyar zenekarok is vannak legalább olyan jók, mint a külföldiek, a tehetség megvan, csak a lehetőségek szűkösebbek, mint külföldön. A magyar metal zene nagyjai(pl. Moby Dick, Pokolgép, Ossian stb.) szerintünk nemzetközileg is nagyobb hírre tettek volna szert angol szövegekkel, vagy több lehetőséggel, ám ez így van jól, hiszen szüksége van a magyar zenének ilyen kimagasló zenekarokra, akik magyar szövegekkel dolgoznak, ők nagyon sok feltörekvő magyar zenekarra vannak hatással.

 Mennyire tartjátok fontosnak a zenekar vizuális megjelenését (fotók, klipek, koncertes jelmezek/díszletek, kellékek)

 Nálunk másodlagos a vizuális megjelenés, hiszen koncerteken ugyanazok a rockerek vagyunk ugyanazokban a hétköznapi ruhákban, amikben az utcán, esetleg kocsmázni járunk. Mi önmagunkat szeretnénk mutatni a közönségnek, nem pedig valamilyen mű alakokat, akiket a való életben talán meg sem ismerne az, aki eljön a koncertjeinkre. Természetesen jelentős szerepe van a fotóknak, reklámoknak is, hiszen egy-két jó fotó kedvet adhat a metálosoknak ahhoz, hogy eljöjjenek Balhé koncertre és élőben bulizzanak a zenénkre, ne pedig csak az interneten hallgassák.

 Lassan nagypapa korba lép a rockzene első generációja,pl. a Motörhead-es Lemmy ebben az évben 66 éves lesz - A rock / metal tehát egyáltalán nem kizárólag a fiatalok zenéje. El tudjátok képzelni hogy ilyen korban még ti is nyomjátok és nyüstölitek a hangszert?

 Természetesen a rock/metal nem kizárólag a fiatalok műfaja, hiszen úgy itthon, mint külföldön rengeteg zenekar lép már lassan nagypapa korba, de még mindig turnéznak és úgy zúznak, mint fiatal korukban. Az is fontos, hogy a fiatalok is kedvet kapjanak a zenéléshez, mert ennek a műfajnak szüksége van az új generációra úgy zenészek, mint a zene kedvelőinek terén. Mi sem tartjuk kizártnak azt, hogy akár idős korunkban is ezzel foglalkozzunk, ám ezt nagyon sok minden befolyásolja. Először is még csak a húszas éveink elején járunk mindannyian és nehéz lenne messzemenő tervekről beszélni. Mindannyiunknak ott vannak a tanulmányok és a munka is fontos tényezője lesz későbbi éveinknek, ami szintén megnehezíti a zenélés folyamatát, főleg a jelenlegi nehéz körülmények között, ahol egy fiatal rockzenekarnak nagyon kevés lehetősége van arra, hogy befusson és sok emberhez jusson el a zenéje. Természetesen mi pozitívan tekintünk a jövő felé és reméljük, hogy a lehető legtovább tudunk zenélni, a műfajban maradni, koncertezni és pozitív élményeket nyújtani rajongóinknak.

 Köszönjük szépen a lehetőséget!

Balhé zenekar, Kolozsvár, Erdély

Szólj hozzá!

Címkék: interjú balhé

A bejegyzés trackback címe:

https://rocktusa.blog.hu/api/trackback/id/tr444498668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása